Kirjojen lukeminen on kivaa, mutta vielä hienompaa on, kun saa kertoa lukemastaan kirjasta muille. Tässä blogissa Hämeenlinnan Yhteiskoulun oppilaat jakavat lukukokemuksiaan, arvioivat lukemiaan teoksia ja vinkkaavat kiinnostavista kirjoista. Vinkkiblogit on kirjoitettu äidinkielen ja kirjallisuuden oppitunneilla omavalintaisista kirjoista yksin, pareittain tai ryhmissä. Ei kun lukemaan ja vinkkaamaan...
perjantai 22. maaliskuuta 2013
Harry Potter vaihtui pikkukaupungin asukkaisiin
J.K. Rowling: Paikka vapaana (alkuteos the Casual vacancy)
Otava 2012
Kääntäjä Ilkka Rekiaro
J.K. Rowlingin uusimmassa teoksessa Paikka vapaana Pagfordin pikkukaupungin paikallisvaltuuston pidetty ja ansioitunut köyhien ja syrjäytyneiden oikeuksista huolta pitänyt valtuutettu Barry Fairbrother kuolee äkillisesti, ja valtuustossa on yllättäen odottamaton paikka vapaana.
Nimensäkin mukaisesti reilun Fairbrotherin paikkaa alkaa tavoitella useampi kaupunkilainen ja vallan tavoittelu kiteytyy Pagfordin kunnan laitamilla olevan köyhien asuinalueen Fieldsin irrottamiseen Pagfordista ja Fieldissä sijaitsevaan huumevieroitusklinikkaan, jonka Fairbrotherin vastustajat ja konservatiivit haluavat sulkea.
Rowlingin teosta on kritisoitu heikosta henkilökuvauksesta, mutta minusta ihmiskuvaus oli uskottavaa ja onnistunutta. Kirjassa on melko paljon päähenkilöitä, eikä kukaan varsinaisesti nouse keskeiseksi, ellei Fieldsissä asuvaa huumekoukussa olevan äidin Terrin teini-ikäistä tytärtä Krystal Weedonia sitten ajattele sellaisena. Krystalin elämä kun kiertyy merkittäväksi osaksi muiden henkilöiden elämää.
Erityisesti kirjasta nousevat esiin lasten ja heidän vanhempiensa epäonniset suhteet. Kirjan nuoret kipuilevat välinpitämättömissä ja heikoissa äiti/isä –suhteissa. Kiinnyin useampiin kirjan henkilöihin, vaikka nämä voivat poikkeuksetta jollakin tavoin huonosti.
Teos on paikoitellen hyvin surullinen, sillä siinä käsitellään rajuja asioita, kuten huumeita, perheväkivaltaa, ja teiniäitiyttä, tosin muutamia näistä vain pintapuolisesti. Kirja sopiikin paremmin yläasteen yhdeksäsluokkalaisille tai niille, jotka ovat tottuneet lukemaan rankoistakin asioista. Vaikka kirjassa käsitellään vaikeita asioita, tarina on kuitenkin mukaansatempaava ja osin hauskakin. Kirjan kertoja kuvailee henkilöitään välillä ilkikurisen purevasti, mutta toisaalta taas lämmöllä. Kirja on puheenvuoro oikeudenmukaisuuden, välittämisen, suvaitsevaisuuden ja ihmisten välisen tasa-arvon tärkeydestä.
Kirjan teemat ja henkilöt ovat oikeastaan jo Pottereista tuttuja: noidat, velhot ja jästit vain ovat korvautuneet tavallisilla pikkukaupungin asukkailla omine salaisuuksineen. Ankeuttajana taas näyttäytyy ihmismieli ja luokkayhteiskunnan epätasa-arvoiset elinolosuhteet.
Johanna Loukaskorpi
Potter-fani
äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori
Tunnisteet:
J.K Rowling,
kertomakirjallisuus
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)